Настала осінь – пора активного збору грибів і, на жаль, час частих отруєнь грибами. Нерідко в їжу помилково потрапляють отруйні гриби, отрута яких миттєво вражає всі органи і системи організму.
Отруєння грибами
Але отруїтися можна і “хорошими” грибами. Чому так відбувається, чому їстівний гриб виявляється «не їстівним”? Справа в тому, що гриби, зібрані в екологічно брудних місцях: уздовж доріг, біля звалищ сміття, заводів, фабрик, а також гриби, уражені паразитами або просто не пройшли належну термічну обробку, містять у великій кількості солі важких металів та інші шкідливі речовини.
Які перші ознаки отруєння?
Перші симптоми отруєння з’являються через пару годин після вживання грибів. Але можуть проявитися і через 24-36 годин. Клініка отруєнь залежить від виду гриба, кожному виду характерні свої симптоми. Однак є клінічні прояви, які характерні для всіх видів “грибних” отруєнь. Наприклад:
- нудота,
- блювота,
- біль у животі,
- здуття,
- головний біль,
- біль в м’язах,
- підвищення температури,
- розлад шлунка.
При вживанні блідої поганки вражається печінка, вона збільшується в розмірах, болюча, що супроводжується застоєм жовчі і жовтяничним забарвлення шкіри. А також страждають нирки, аж до ниркової недостатності. Зморшки руйнують еритроцити, і також при цьому вражається печінка. Червоний мухомор викликає підвищену саливацию, слинотеча, вражає серце і судини, що веде до раптового зниження артеріального тиску. Мішенню стає нервова система, у хворого з’являються галюцинації, порушується свідомість.
Перша допомога
Надаючи першу допомогу, необхідно звільнити організм від отрут і токсинів і захистити його від їх згубних впливів. Для цього необхідно пити багато теплої води з додаванням марганцівки. Воду п’ють невеликими ковтками, а потім викликають блювоту. Так слід проробляти до тих пір, поки вода стане прозорою і не міститиме залишків їжі. Потім хворому дати активоване вугілля, він здатний збирати токсини і виводити їх з організму. Але блювота і пронос можуть швидко збезводнити організм, зменшити об’єм циркулюючої крові і знизити тиск. Тому дуже важливо рясно поїти потерпілого. Ці заходи слід проводити в домашніх умовах до приїзду швидкої допомоги.
Щоб уникнути отруєнь грибами, необхідно бути уважним під час їх збирання. Гриби повинні бути їстівними, неушкодженими, що не ураженими різними паразитами. Збирати їх слід в екологічно чистих місцях. Зібрані в лісах гриби вимагають тривалої термічної обробки, спочатку їх необхідно відварити, воду злити, а потім обсмажити. Зберігати в холодильнику гриби можна не довше двох-трьох годин.